Araştırma

Dermatoloji Poliklinigine Basvuran Hastaların Kozmetik Islemlere Güncel Ilgisi: Bir Anket Çalısması

  • Gökhan Okan
  • Mustafa Kulaç
  • Marta Rendon

Dermatoz 2014;5(1):0-0

Giris:

Bu çalısmanın amacı genel dermatoloji poliklinigine basvuran hastaların kozmetik uygulamalar hakkındaki ilgisini arastırmaktır.

Materyal-Metod:

Çalısmaya bir üniversite hastanesi ve bir özel hastaneye basvuran 326 dermatoloji hastası dahil edilmistir. Hastalara kozmetik uygulamalar hakkındaki ilgilerini ölçmek için bir anket verilmistir. Hastaların on altı kozmetik uygulama hakkındaki bilgisi ve deneyimi analiz edilmistir.

Bulgular:

Çalısmaya katılan kadın hastalarda en iyi bilinen kozmetik islem lazer Epilasyon (%85.7) erkeklerde ise saç ekimiydi (%83.8). Her iki cinsiyette de en az bilinen TCA ve salisilik asit peeling uygulamalarıydı (kadınlarda %10.7-11,5, erkeklerde %4.1-%6.8). Çalısmaya katılan kadınların %25’i, erkeklerin %9.5’i bir kez kozmetik islem yaptırmıstı. Kadın hastaların kozmetik uygulamalar hakkında bilgi edinme yeri en sık televizyon (%36.1), erkeklerin ise internet (%39.2) olarak bulundu.

Sonuç:

Bu çalısma bir özel hastane bir de üniversite hastanesinin dermatoloji poliklinigine basvuran hastaların kozmetik islemler hakkında bilgi ve deneyimlerini belirlemistir. Daha fazla sayıda, çok merkezli çalısmalar konunun açıklıga kavusmasında yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Kozmetik islemler, Lazer epilasyon, Saç ekimi,